2017 m. rugpjūčio 18 d., penktadienis

#7 priežastys mylėti Jeanette Winterson


Vienas iš didžiasių mano gyvenimo atradimų - knyga "Apelsinai – ne vieninteliai vaisiai". Šiandien pasidalinsiu keliomis mano mėgstamiausios autorės citatomis.

1. Apsileidimas - rašytojo mirtis. Purvas, nepatogumai, alkis, šaltis, traumos ir dramos nereiškia nieko. Šių dalykų man teko gana ir jie tik paskatindavo, bet dėl apsileidimo - niekingos drėgnos pilkumos, laipsniškos gėrio ir grožio korozijos, kompromiso, prisitaikymo ir susitaikymo užkaborių - dėl jų gerai dirbti neįmanoma.

2. Norint gerai padaryti ką nors didaus reikia keistų ir dažnai juokingų ritualų, nes jie nuveja sielos apsileidimą ir menkystę, tarsi sakančius, kad viskas nereikšminga, murkšlina ir dėl nieko neverta stengtis.

3. Tada, kaip ir dabar, rašiau ant perdirbto popieriaus: tada vien todėl, kad niekas apie jį nežinojo ir jis buvo pigus, o dabar, - nes taip daryti teisinga, nors ši ypatybė  padarė jį daug brangesnį už medžius ryjantį brolį. Jei būčiau leidėja, reikalaučiau visus rankraščius siųsti ant perdirbto popieriaus. Kodėl gamta turi mokėti už meną?

4. Parduodantieji knygas prekybos centruose suinteresuoti apyvarta, o ne kultūra. Didieji tinklai trokšta didelio pelno, jų nedomina nežinomi vardai.

5. Kiekvienos rašytojų ir menininkų kartos pareiga - rasti naujų būdų įprastinėms žmogiškosioms situacijoms ir būsenoms apsakyti. Tiesa, patiekti drungnus vakarykštės vakarienės likučius lengva, pelninga ir jie sulaukia populiarumo (trumpam). Tiesa ir tai, kad taip besielgiantieji klysta.

6. Kiekvienas ir kiekviena, atėjus  laikui, turi pasirinkti, ar pasilikti patogiame įprastame pasaulyje, saugiame, bet tuo pat metu ir ribotame, ar stumtis į priekį, dažnai už sveiko proto ribų, į savo asmeninę erdvę - nežinomą, dar neatrastą.

7. Mąstymo procesai panašesni į labirintą, o ne į greitkelį - kiekvienas posūkis veda prie kito - nesimetriško ir netikėto. Tačiau tai ne chaosas. Sudėtinga matematinė lygtis, kurią dar sunkiau išnarplioti, nes X ir Y reikšmės kaskart vis kitos.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

#Noriu saulės

Kiekvieną rudenį jaučiu stiprų saulės šviesos deficitą. Pradedu plaukioti melancholijos baseine. Atėjus žiemai plaukiojimas tampa nardymu. T...