2016 m. gegužės 26 d., ketvirtadienis

#Lietuvos žydų istorija gyvai


Žiežmarių sinagoga

2016-05-16 dalyvavau ekskursijoje, kurią surengė dėstytoja. Teko vykti į 3 Lietuvos vietoves - Panerius, Žiežmarius ir Žaslius. Misija: gyvai sužinoti apie žydus ir jų istoriją. Iš karto aplankėme Panerius, kur, aišku, prisiklausėme smulkmenų kaip buvo žudomi žmonės. Mane šokiravo viena istorija apie vaiką, kuris išgyveno sušaudymą. Gidas pasakojo, kad motinos stengėsi apglėbti vaikus ir apsaugoti nuo kulkų. Jos mirdavo su viltimi, kad vaikams pavyks išsigelbėti. Vieną kartą taip ir įvyko. Vaikas po sušaudymo išgyveno. Sekančios dienos rytą vokiečiai ji nušovė bežaidžiantį su smėliu.

Žasliuose ir Žiežmariuose galėjome atsikvėpti. Ten jau mums nereikėjo klausyti tų šiurpių istorijų. Žasliuose pasidalinome į grupes ir gavome užduotį ieškoti žydiškų objektų - namų, kapinių, karčemų, sinagogų ir t.t. Mūsų komanda pasielgė protingai... Nuėjome į Žaslių kultūros centrą, o  tada į biblioteką. Sužinoję kur randasi 5 objektai, nusprendėme pasivaikščioti po miestelį ir paklausinėti vietinių ką jie atsimena apie žydus. Visi pasakojo tą patį, kad Žasliuose beveik visi namai yra žydiški. Juos atskirti labai lengva - mediniai, turintys dvejas durys (vienos į krautuvę, kitos į gyvenamąsias patalpas).

Žiežmariuose buvo dar įdomiau. Gavome užduotį apklausti vietinius gyventojus pasirinkta tema. Nusprendėme pakamantinėti žmones  apie socialinius-ekonominius žydų-lietuvių santykius XX a. Stengėmės eiti į senus namus ir klausinėti Žiežmarių senolių. Viena moteriškė mums papasakojo, kad gelbėjo žydus holokausto metu. Kita senolė papasakojo kuriozą. Ji gyvena žydiškame name kurio šeimininkas, deja, per holokaustą žuvo. Iš JAV atvažiavęs to namo šeimininko draugas paklausė kur  dingo savininkas. Moteriškė tiesiai šviesiai drėbė, kad visus žydus nušovė lietuviai ir vokiečiai Antrojo pasaulinio karo metu... (pasakojimo galite paklausyti http://ihistory.yw.lt/file_exchange.php?id=file_info&file_id=567301&fuid=44155053-1f27-11e6-b50a-0025904e8fb4)

Kas įdomiausia, visi žmonės teigė, kad žydai buvo geri. Žaslių bibliotekos darbuotoja papasakojo, kad jos proseneliams, kurie buvo bežemiai, žydai suteikė žemės plotą už kažkokią tai pagalbą. Kiti žmonės kalbėjo tą patį: žydai geri, iš jų krautuvių galima buvo į skolą pasiimti prekių. Tačiau kai paklausdavome apie holokaustą, visi atsakydavo, kad nesupranta kaip tai galėjo nutikti. Dažniausiai į atsakymą, kas prisidėjo prie žydų naikinimo Lietuvoje, žmonės atsakydavo, kad vokiečiai. O tie, kurie paminėdavo ir lietuvius, tai sakydavo, kad juos vokiečiai nugirdydavo degtine ir priversdavo šaudyti.

Žasliai. Žydiški namai



2 komentarai:

  1. Čia tai bent! Labai įdomu būtų irgi taip padalyvaut, bet dar labai smalsu, kaip patys žmonės reagavo į jus? ar noriai atsakinėjo į klausimus? Pasakojo? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Siuntinejo vienas pas kita...
      Ai cia Petras toks zino...
      Nueinam pas Petra...
      Oi, Onute tokia jums gali papasakoti... :D

      Siaip senoliai noriai dalinosi savo atsiminimais.
      Taciau buvo tabu temu. Pvz., holokaustas, kuris vis dar yra skaudi tema musu visuomeneje. Ziezmariu matematikos mokytoja po uzduoto klausimo sia tema tylejo minute pasimetusi. Maneme, kad ji mus isvarys is namu... :)

      Panaikinti

#Noriu saulės

Kiekvieną rudenį jaučiu stiprų saulės šviesos deficitą. Pradedu plaukioti melancholijos baseine. Atėjus žiemai plaukiojimas tampa nardymu. T...